Publieke geheimen

Jij weet het. Ik weet het. Zij daar ook. Als het ons wordt gevraagd? Dan weten wij van niets. Een publiek geheim kent iedereen, maar weet officieel niemand. Ook de beeldcultuur van deze regio is zo’n publiek geheim. Wat is specifiek voor de beeldcultuur van hier, wat kenmerkt haar of maakt haar juist anders? Waarin herkennen we onszelf? Publieke Geheimen geeft een eerste aanzet voor een staalkaart van de actuele beeldcultuur. Nieuwsgierig? Loop mee met de rondleiding! Saskia van Stein, de directeur van Bureau Europa, geeft om 12 en 15 uur een rondleiding.

Fotografie, het vastleggen van beeld in tijd, is een van de eerste ‘toegepaste’ kunst- of vakdisciplines die, midden van de jaren ’70, toegankelijk werd voor hobbyisten. Deze cultuurtrend, die door de jaren heen een enorm vlucht heeft genomen, heeft een relatie met, zo niet ongekende grip op ons Zelfbeeld.

Architectuuris gestolde geschiedenis. Architectuur geeft primair bescherming en daarnaast cultureel uitdrukking aan de heersende Zeitgeist.We herkennen onszelf in de omgeving, ons huis, de straat, stad en regio. Maar we zijn onszelf niet altijd bewust van alle, al dan niet visuele, codes en machtsstructuren die in onze ontworpen omgeving, van stad tot landschap, besloten liggen: materieel, religie, cultureel, gender, verschillende etnische achtergronden.

Publieke Geheimen zinspeelt ook op Bureau Europa, waar telkens ‘publieke geheimen’ aan de orde worden gesteld.

Programma

13.00 – 17.00 uur | Open huis
12.00 uur | Rondleiding door Saskia van Stein
15.00 uur | Rondleiding door Saskia van Stein